HABERLER>SAĞLIK
24 Kasım 2023 Cuma - 13:15

Çene ve diş sıkma sorununa botoks çözümü 

Çene Cerrahisi Uzmanı Benay Sevim Kocakahyaoğlu, halk arasında 'diş sıkması' ve 'çene sıkması' olarak bilinen 'bruksizm' vakalarında ciddi artış olduğunu söyledi. Kocakahyaoğlu, tedavi yöntemlerinden birinin çene botoksu olduğunu belirterek, "Botoks enjeksiyonu yapılan kas kasılamayacağı için hasta bir hafta sonra rahatlayacak ve düzenli uygulanan dozlardan sonra da hem etki süresi uzayacak hem de hasta bu alışkanlığını bırakacaktır" dedi.

Çene ve diş sıkma sorununa botoks çözümü 

75'inci Yıl Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Çene Cerrahisi Uzmanı Benay Sevim Kocakahyaoğlu, "Kliniğimize son yıllarda başvuran hastaları incelediğimizde çene ağrısı ile başvuran hastaların sayısında artış görmekteyiz. Genelde günlük hayatın stresli, kaygılı, öfkeli zamanlarında hislerimizin bir yansıması olarak görüldüğü düşünülmektedir. Altta bunların dışında yatan psikolojik ve nörolojik sebepler de olabilir ve bunlar incelenebilir. Bunun dışında hatalı protezlerden kaynaklı alt, üst çene uyumsuzlukları, eksik dişlerden kaynaklanan uyumsuzluklardan da kaynaklanabilir" dedi. 

'ÇENE KİTLENMESİNE NEDEN OLABİLİR'
Genelde hastaların, diş ve çene sıkma alışkanlıklarını uyudukları esnada kazandıklarını ve bu nedenle diş ve çene sıkma alışkanlıklarının farkında olmadıklarını belirten Kocakayhanoğlu, "Bazen çok yakın çevresinden gece dişlerini gıcırdattığı için uyarıldıklarını söyleyen hastalar bize başvurur. Ama sabah uyandığında kişi çene ve baş ağrısı ile uyanıyorsa, bunun dışında zaman zaman çene açıklığında kısıtlılık yaşıyorsa bu konuda bir diş hekimi muayenesi için başvurmalıdır. Diş hekimi muayene sırasında hem ağız içi hem eklem muayenesi ile teşhisi koyabilir. Bu alışkanlık tedavi edilmediği sürece hastanın bunu kendiliğinden bırakması kolay olmayacaktır. Fark etmeden gece uykuda yaptığı bir eylem olduğu için ağrıları devam edecektir. Çene ağrısı, baş ağrısı, çenelerde tanımlanamayan ağrı bunların sonucunda tedavi edilmezse çene kitlenmesi, ağız açıklığında kısıtlılık gibi daha majör problemlere kadar uzanabilir. Diş sıkması ve gıcırdatma vakalarını değişik yaş gruplarında görebilmekteyiz. Artık 18 yaş altı çocuklarda da çok sık karşılaşmaktayız. Çünkü artık sınav stresi, karne telaşı daha ileri yaşlarda iş hayatındaki stres ve kaygı ile ilişkilendirildiğinde yaş grubuna bakmaksızın diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı geliştirilebilir" ifadelerini kullandı. 

'HASTA BİR HAFTA SONRA RAHATLAYACAKTIR'
Kocakayhanoğlu, diş ve çene sıkmanın tedavi yöntemlerinden birinin plak bir diğerinin ise çene botoksu olduğunu söyleyerek, "Gece uykuda kullanılması için gece plağı verilebilir. Plakta kasların kasılmasının önüne geçemiyoruz fakat hasta dişlerini sıktığında dişler birbirine temas etmediği için dişlere zarar vermenin önüne geçiliyor. İkinci tedavi şekli ise çiğneme kaslarına, diş sıkma esnasında aktifleşen temporal ve masseter kasa botulinum toksini enjekte etmektir. Botoks enjeksiyonu yapılan kas kasılamayacağı için hasta bir hafta sonra rahatlayacak ve düzenli uygulanan dozlardan sonra da hem etki süresi uzayacak hem de hasta bu alışkanlığını bırakacaktır. Botoksun uygun dozlarda, uzman ellerde, doğru noktalara yapıldığı sürece bilinen bir yan etkisi yoktur. Gebelerde, 18 yaş altı hastalarda, nörolojik kas ve sinir problemi olan hastalarda, alerji geçmişi olan hastalarda botoks yapılmamalı ya da dikkatli yapılmalıdır. Hastalarımızın düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimi muayenesine gelmesini önermekteyiz" diye konuştu. (DHA)

 
Bakanlık: Teröristler etkisiz hale getirildi
 
Hafriyat sahasında 'tarih' çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Telefon kullanımına dikkat: Boyun fıtığına neden oluyor!
Telefonun yanlış kullanımının boyun tutulmasına yol açtığını belirten ...
Uzmanı açıkladı: Çürük süt dişleri sürekli dişleri de çürütüyor!
Çocuklarda diş çürüğünün ülkemizde ve dünyada yaygın görülen bir hastalık ...
Bedava grip aşısına hücum!
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, grip aşısına gelen zamdan ...
 
Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımına dikkat!
Antibiyotik direnci sağlıkta önemli bir tehdit halini aldı. Gereksiz kullanım ...
Diren ÇELİK sordu... Türk Psikiyatri Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Zeki Yüncü yanıtladı... Fenomenler çağı… Toplumda yol ayrımı!
Diren ÇELİK sordu... Türk Psikiyatri Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. ...
Uzmanından çocuklar için grip aşısı uyarısı!
Mevsimsel grip (influenza) hastalığının sonbaharın kendini göstermesiyle ...
 
İzmir için kan stoku uyarısı!
Türk Kızılay Kan Hizmetleri Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, ...
Pasif içicilik akciğer kanser riskini artırıyor!
Sigara dumanının aktif içici dışındaki kişiler tarafından solunması olan ...
Kadavradan karaciğer nakli... Görme engelli hasta hayata tutundu!
Karaciğer yetmezliği nedeniyle organ nakli olması gereken görme engelli ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva